Torsdag d. 21. november 2019 - �rgang 14

Folk med depression hjælper hinanden

17-11-2015

Den mørke tid er højsæson for depressioner, men depressionsramte kan få stor hjælp af ligesindede på Sundhedscenter Vesthimmerlands kurser.

”Jeg havde fået antidepressiv medicin, været til psykolog og psykiater og alt muligt andet i mange år, men der var først med Lær at Tackle Angst og Depression, jeg tik tro på det hele igen”.

Citta Nielsen fra Halkær udviklede efter en diagnose med en kronisk svimmelhedssygdom i 2000 en depression med angstanfald. Hun var ked af det hele tiden, isolerede sig mere og mere, fik panikangst og i de tungeste perioder havde hun også selvmordstanker. Hos sin faste fysioterapeut i Farsø læste hun om Lær at Tackle Angst og Depression, der er et forløb med undervisning af og samvær med andre, der selv har haft angst og depression inde på livet.

”Det var først, da jeg følte mig blandt ligesindede, det lysnede for mig. Jeg blev for alvor forstået og følte mig ikke som patient mere. Det var lige det, jeg havde haft brug for i alle de år.”

Hjælp fra ligesindede

Netop undervisning af og med ligesindede er det bærende i Lær at Tackle Kurserne, hvor der foruden depression også har hold for folk med kroniske smerter, kronisk sygdom og for borgere, der har mistet arbejde på grund af sygdom.

”Der er fagprofessionelle i det etablerede sundheds- og behandlersystem, der er eksperter på sygdom, sundhed og job, men det er den enkelte, der er ekspert i sit eget liv. Og derfor er det et rigtigt vigtigt supplement, også at kunne få undervisning af og mødes med andre i samme situation”, siger koordinator Linda Jensen fra Sundhedscentret.

”Underviserne har fået en uddannelse, og kurserne bygger på en række øvelser og samtaler. Et vigtigt element er at lave realistiske handleplaner for sig selv, og støtte hinanden op i at opfylde sine mål.”

Sammen om at sætte realistiske mål

At sætte mål var meget værdifuldt for Citta. ”På kurset støttede og hankede vi op i hinanden. Jeg bruger stadig redskaberne fra kurset i min hverdag. Et af mine mål var, at jeg skulle arbejde i en genbrugsbutik, og det har jeg opfyldt. Jeg kommer også mere ud og handler selv og ser i det hele taget flere mennesker igen”.

Citta har igennem hele forløbet haft opbakning fra sin mand.

”Jeg troede slet ikke jeg turde starter på kurset, så jeg bad ham blive i bilen ned på p-pladsen ved Sundhedscentret første gang, og han sad der samtlige seks gange, men jeg fik aldrig brug for at flygte derfra,” griner hun.

Og grine, det kan Citta i hjemmet i Halkær. Også selvom der stadig er dage, hvor der ikke er meget at grine af.

”Det er ikke nogen mirakelkur, men min livskvalitet er bare så meget bedre. Og jeg ser stadig flere af deltagerne fra holdet, og på den måde kan vi stadig støtte og hjælpe hinanden”.

Fakta:

  • Lær at Tackle Angst og Depression er et kursus for og med borgere, der har symptomer på angst og/eller depression og deres pårørende

  • Kurset foregår på Sundhedscenter Vesthimmerland. Underviserne er borgere, derselv har haft problemerne inde på livet

  • Der er 7 møde gange á 2½ tide, og der bliver mulighed for at lære redskaber, der kan give større psykisk frihed; dele tanker og erfaringer med andre, der er i en tilsvarende situation og arbejde med sine stærke sider

  • Efter samme koncept er der kurser for borgere med kroniske smerter, kronisk sygdom og borgere, der har mistet deres job på grund af sygdom.

Grundlagt 1. februar 2006         Redaktør: Jacob Dalgaard           Telefon: 3012 6000             info@lokaltindblik.dk 

Weltklasse!